Fins onderzoek: Naar buiten, spelen in het groen, vers eten!

Naar buiten, spelen in het groen, vers eten. Het lijkt écht te helpen. Dat blijkt uit een uniek onderzoek in Finland. Het aantal kinderen met astma en allergieën daalde enorm. Wat kunnen wij in Nederland hiervan leren?

Kinderen moeten vaker in de modder roeren en meer gefermenteerd voedsel eten. Finland riep zo de toename van allergieën en astma een halt toe. Nederlandse experts buigen zich over de vraag of de Finse aanpak ook iets is voor Nederland. 

Finse les: meer natuur, minder astma | Longfonds

Het onderzoek duurde tien jaar. Veel mensen en organisaties volgden de adviezen op. Op kinderdagverblijven speelden de kinderen tussen planten en struiken in plaats van op tegels. Ze zaten met hun handjes in de grond in plaats van in de zandbak. Ze kregen ook gevarieerder eten, met meer vezels en meer verse groenten.

Na tien jaar zetten de Finse onderzoekers de uitkomsten op een rij. Het aantal voedselallergieën was met bijna de helft verminderd. Ook het aantal ziekenhuisdagen voor kinderen met astma was enorm gedaald. Het onderzoek laat zien dat je veel kunt bereiken in het voorkomen van astma en allergieën. En dat met een paar eenvoudige veranderingen. 

NOS: Wroeten in de aarde helpt

“Als een kind aan het spelen en wroeten is in het bos of een stukje aarde komt het op natuurlijke wijze in aanraking met miljoenen micro-organismen als schimmels en bacteriën die daar leven”, zegt Hermelijn Smits, hoogleraar Immunologie aan het Leiden UMC. “Deze blootstelling aan een grote biodiversiteit aan micro-organismen leert het afweersysteem dat er heel veel lichaamsvreemde stoffen zijn, maar dat ze niet per se gevaarlijk zijn.”

Naar buiten, spelen in het groen, vers eten

De natuur helpt dus bij het voorkomen van astma. Hoe zit dat? Het heeft te maken met micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, legt Marco van Es uit. Hij is oprichter van Bac2Nature, een stichting die zich bezighoudt met de relatie tussen micro-organismen in de natuur en onze gezondheid. ‘Micro-organismen zijn overal’, legt hij uit. ‘Ze zitten in de lucht, in de grond en in je eten. Je draagt ze ook bij je. Via de buitenlucht en je eten komen ze in en op je lichaam terecht. Je hebt micro-organismen op je huid, in je darmen en in je longen. De meeste micro-organismen zijn goed voor je afweersysteem.’

En een goed afweersysteem helpt weer bij het voorkomen van astma en allergieën. Zo leidt meer natuur tot minder astma. Van Es: ‘Belangrijk is dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid micro-organismen, maar ook om de variatie ervan. Over het algemeen kun je stellen: hoe verschillender de micro-organismen waarmee je in contact komt, hoe meer ze bijdragen aan een veerkrachtige gezondheid.’ Daarom gingen de kinderen in het Finse onderzoek niet alleen langer per dag naar buiten, maar kregen ze ook bijvoorbeeld meer verse groenten. Die groenten kwamen bovendien vaker uit de volle grond en minder vaak uit de kas. Ook dat is belangrijk, want in de volle grond vind je meer verschillende micro-organismen.

Filmpje Een Vandaag : Scholen en kinderdagverblijven kunnen daar een rol in spelen.

Pleidooi voor meer natuurlijke speelplekken en groene schoolpleinen.