Lessen over voedseleducatie op scholen

Scholen zien dat gezond leren koken bijdraagt aan de ontwikkeling van leerlingen
In Het Kontakt – 8 juli 2025 

Groeiende beweging

Volgens Groene Weelde, die voedseleducatie aanbiedt in de regio, is de belangstelling vanuit scholen groeiende. “Steeds meer scholen zien in dat gezond leren eten en koken bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen voor nu, maar ook om straks gezonde keuzes te maken.”

Kok in de Klas is onderdeel van een groter geheel. Zo doet Vijfheerenlanden ook mee aan De Week van Ons Eten (4-11 oktober), een initiatief van Dutch Food Week. In deze week staat de relatie tussen boer en burger centraal. Scholen mogen gratis Smaaklessen en Boerderijlessen afnemen bij Groene Weelde.

Voor inwoners worden activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen op boerderijen, kookworkshops en streekmarkten. Voedsel, gezondheid en duurzaamheid worden zo ook buiten de klas zichtbaar gemaakt.

Voedselonderwijs

Kok in de Klas laat zien dat koken méér is dan een praktische vaardigheid. Het gaat over bewustwording, samenwerken, proeven en ontdekken. Een les waar de kinderen niet alleen met een zelfgemaakte burger, maar vooral met nieuwe inzichten naar huis gaan.