Over ons

Groene Weelde is het centrum voor Natuur- en duurzaamheidseducatie van de gemeente Vijfheerenlanden. Groene Weelde is onderdeel van Stichting Duurzaam Vijfheerenlanden. Het bestuur van de stichting bestaat uit:

Ankie Lubbers

voorzitter

Guus Boogaard

secretaris

Erik van Doorn

Penningmeester

In schooljaar 2023-2024 biedt Groene Weelde voor het eerst een educatief aanbod voor alle basisscholen in de gemeente Vijfheerenlanden. Na dit schooljaar ontwikkelen we ook aanbod voor het voortgezet onderwijs. Via deze site en het gekoppelde boekingsplatform, de NME-Gids, kunnen ook andere aanbieders van duurzame educatieve activiteiten in de gemeente hun activiteiten aan de scholen aanbieden.

 

Basisscholen in de gemeente kunnen in dit schooljaar met een abonnement van €150,00 onze leskisten (Kenniskisten, Doekisten, Ontdekkisten) reserveren. Aan lessen met een docent en/of op locatie zijn extra kosten verbonden. Het schooljaar is ingedeeld in negen uitleenperiodes, die altijd van vrijdag tot vrijdag lopen. Op die dagen zullen vrijwilligers van Groene Weelde de leskisten brengen en ophalen.

Scholen in de regio kunnen ook gebruikmaken van ons aanbod, zij betalen een tarief per leskist.

 

Onze doelstellingen zijn:

  1. We bieden vanaf september een compleet en aantrekkelijk educatief programma voor alle basisscholen in de gemeente Vijfheerenlanden;
  2. Door de samenwerking met Voedselbos Lingehout bieden we ook een (kleiner) aanbod aan de scholen in West Betuwe
  3. Vanaf begin 2024 faciliteren we duurzame burgerinitiatieven in Vijfheerenlanden.
  4. Vanaf 2025 wordt ons aanbod uitgebreid naar het voortgezet Onderwijs.

Coördinatieteam Groene Weelde

De dagelijkse organisatie van Groene weelde is in handen van het coördinatieteam, dat bestaat uit Sylvia Terpstra en Ineke Hagen.

Sylvia Terpstra

Sylvia werkt al ruim 35 jaar in het onderwijs. Zij is initiatiefnemer van Groene Weelde en eigenaar van Voedselbos SchaikseWeeldeDaarnaast is zij moestuincoach via Jong Leren Eten en IVN. Binnen Groene Weelde is Sylvia de expert voor het educatieve aanbod en geeft zij zelf ook workshops en moestuinlessen. Sylvia is ook als cultuurcoach verbonden aan BindkrachtVHL. 

Ineke Hagen

Ineke is opgeleid tot kunsthistoricus, beeldend kunstenaar en 1e graads bevoegd docent beeldende vorming en al bijna 35 jaar werkzaam in de cultuureducatie. Van 2006 tot 2019 leidde zij een stichting die naast educatieve activiteiten ook participatieprojecten ontwikkelde en organiseerde. In die tijd werkte zij veel samen met diverse maatschappelijke organisaties waaronder een NME-centrum. In de afgelopen 3 jaar is heeft zij de natuureducatiesector beter leren kennen door haar werkzaamheden voor Natuurcentrum Gorinchem. Binnen Groene Weelde is Ineke coördinator voor het educatieve aanbod.

Andrea Zierleyn

Andrea is oorspronkelijk opgeleid als klarinettiste, maar al ruim 15 jaar werkzaam in de duurzaamheidssector. Tegenwoordig is zij als senior-adviseur verbonden aan het adviesbureau ORG-ID. Andrea heeft, op een steenworp afstand van Voedselbos SchaikseWeelde, ook een voedselbos, De Geeren. Hier kunnen ook educatieve activiteiten van Groene Weelde georganiseerd worden. Binnen Groene Weelde is Andrea de fondsenwerver en ze is met haar expertise op projectbasis betrokken.